Gonewest opent op zaterdag 10 juni haar editie 2017 met het Kraterfront, de herdenking van de ‘Mijnenslag’ 100 jaar geleden.

Het Kraterfront op zaterdag 10 juni om 22 uur
Op zaterdag 10 juni spelen omstreeks 10 uur ’s avonds 11 kraters, over een afstand van 4 kilometer, de hoofdrol tijdens het Kraterfront. Ze lopen van de Hollandsche Schuur tot de Kruisstraat en zijn geselecteerd op basis van hun nabijheid tot elkaar.
Speciale lichteffecten, historische beelden en het gelittekend landschap brengen een ode aan het landschap van de streek.

Het wordt een echte beeld- en geluidshappening met volgende basiselementen:

  • human screen: 100 personen vormen samen een menselijk scherm, waarop de videocreatie van kunstenares Shelbatra Jashari wordt geprojecteerd
  • kaarsenweide: 2.100 kaarsen zullen de omgeving verlichten. De kaarsen werden versierd door alle West-Vlaamse lagere scholen, binnen het educatief voortraject dat mee tot stand kwam met het In Flanders Fields Museum.
  • 11 kraters: deze worden door middel van grote lichtinstallaties, lasers en lichteffecten uitgelicht door Arf&Yes in artistieke samenwerking met Shelbatra Jashari
  • concert van de Canadese formatie ‘Godspeed You! Black Emperor’: deze band brengt live een soundscape met eigen projecties

Het muzikale voorprogramma ‘Zero Hour’ om 20 uur
Het muzikale voorprogramma van het Kraterfront, ‘Zero Hour’, opent de deuren om 19 uur. De optredens gaan van start rond 20 uur.
Onder andere Wannes Cappelle, Ozark Henry & de Koninklijke Harmonie ‘Ypriana’, ‘Ngati Ranana’ (Nieuw-Zeeland), ‘Mary Black & Band’ (Ierland) en ‘Chris Latham’ (Australië) brengen er het beste van zichzelf.

In samenwerking met Heuvelland, met steun van de Vlaamse Overheid
Het Kraterfront wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de Vlaamse Overheid.
De gemeenten Heuvelland en Mesen staan, met steun van de Vlaamse Overheid, in voor het muzikale voorprogramma van het Kraterfront, ‘Zero Hour’.

De ‘Mijnenslag’ op 7 juni 1917
Het Kraterfront herdenkt de internationaal gekende ‘Mijnenslag’ van 7 juni 1917. Tijdens de Mijnenslag liet het Britse leger 19 dieptemijnen ontploffen onder de heuvelrug om en rond Mesen/Wijtschate, vanaf Hill 60 tot The Birdcage, ten oosten van Ploegsteert. De ‘Tweede Slag bij Mesen’ (7 tot 14 juni 1917) ging de geschiedenis in als de zwaarste militaire ontploffing tot de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki in 1945 en veranderde het landschap in de omgeving van Heuvelland en Mesen definitief.

19 kraters zijn de stille getuigen van een enorm slagveld dat het begin betekende van wat men later ‘de waanzin van Passendale’ zou gaan noemen.

Parking
Sinds woensdag 1 februari kon het ruime publiek reeds een parkeerplaats reserveren. Alle voorbehouden parkeerfaciliteiten zijn inmiddels volzet.
​Wie geen parkeerreservatie heeft, zal op de reguliere weg dienen te parkeren op zo’n 30 minuten wandelafstand van de evenementensite.

De evenementensite is gelimiteerd tot maximum 8.000 personen. Wanneer deze limiet bereikt is, zullen kijklustigen enkel nog in de bredere omgeving van de evenementensite het programma kunnen volgen.

www.gonewest.be/nl/gonewest/het-kraterfront
www.kraterfront.be