Het Provinciaal Hof in het centrum van Brugge is reeds 120 jaar, sinds 1896, het uithangbord van het provinciebestuur.

De Provincie wil het Provinciaal Hof op de Markt in Brugge aankopen van de federale overheid. Na onderhandelingen met de federale overheid werd een verkoopprijs van 7 miljoen euro overeengekomen.

Op de plaats van het Provinciaal Hof bevond zich in de Middeleeuwen de Waterhalle. Deze plaats was het hart van het toenmalige wereldhandelscentrum Brugge, waar handelaren uit alle hoeken van Europa toekwamen.
Met de nieuwe invulling wil de Provincie het Provinciaal Hof opnieuw laten uitgroeien tot een belangrijke ontmoetingsplaats. Hiervoor zullen zeker instandhoudings- en aanpassingswerken nodig zijn. Bezoekers zullen er kunnen ontdekken wat West-Vlaanderen als regio te bieden heeft. De Provincie richt zich daarbij in eerste instantie op de West-Vlamingen, maar ook toeristen uit binnen- en buitenland worden er straks warm gemaakt voor een bezoek aan één van de vele bezienswaardigheden van West-Vlaanderen.