Maar liefst 47.000 gezinnen schreven zich vrijblijvend in voor de zesde groepsaankoop groene energie en gas van de Provincie West-Vlaanderen. Dit is 9 % van alle West-Vlaamse gezinnen. Vorige edities van de groepsaankoop haalden 44.553 (in 2012), 42.839 (in 2013), 37.259 (in 2014), 27.724 (in 2015) en 66.690 (in 2016) inschrijvingen.

De veiling en het resultaat
Op donderdag 9 februari vond de online-veiling plaats. Voor het tweede jaar op rij werden de inschrijvingen voor de groepsaankopen van Oost- en West-Vlaanderen samengevoegd om zo een nog betere prijs te bekomen. In totaal gold het bod dus voor 107.000 gezinnen.

Vier energieleveranciers namen deel. Elegant bood de laagste prijs aan voor de combinatie groene elektriciteit/gas, maar liefst 32 % onder de huidige marktprijs (*). Voor de combinatie groene elektriciteit/gas betekent dit een gemiddelde besparing van 323 euro. Voor groene elektriciteit bleek ENGIE Electrabel het beste bod klaar te hebben: 17 % onder de huidige marktprijs (*). Voor groene elektriciteit betekent dit een gemiddelde besparing van 112 euro.

Gezien het mooie aanbod wordt de inschrijvingsperiode verlengd tot en met vrijdag 3 maart. Inschrijven kan nog via de gratis infolijn 0800 76 101 of via de website www.samengaanwegroener.be.

Het verloop van een groepsaankoop
Van 1 december 2016 tot en met 8 februari 2017 konden particulieren zich vrijblijvend en gratis via de website www.samengaanwegroener.be of via een papieren formulier (in een infoloket) registreren voor de groepsaankoop elektriciteit en/of gas. Door een groot volume gezamenlijk aan te kopen via een openbare veiling kon een gunstigere prijs worden bedongen dan bij een individuele overstap. Tegelijk werd ook het milieu niet vergeten, want het provinciebestuur koos voor 100 % groene stroom.

Uiterlijk maandag 3 april krijgt elke ingeschrevene voor de groepsaankoop een persoonlijk resultaat en kiest hij/zij zelf om de overstap naar de nieuwe leverancier wel of niet te maken. Wie het voorstel aanvaardt, wordt een contract van één jaar aangeboden.

Vorige groepsaankoop in West-Vlaanderen
Bij de groepsaankoop groene energie en gas van de Provincie West-Vlaanderen van vorig jaar schreven maar liefst 66.690 gezinnen zich vrijblijvend in. Dit is ruim 13 % van alle West-Vlaamse gezinnen. 40.170 van hen (zo’n 60 %) gingen effectief in op het aanbod van de winnende energieleveranciers.

Dankzij de verschillende groepsaankopen van de Provincie West-Vlaanderen, stapten in totaal al zo’n 123.000 gezinnen en bedrijven over.

(*) De gemiddelde besparing is berekend ten opzichte van een gewogen gemiddelde prijs die de vijf grotere energieleveranciers (ENGIE Electrabel, Eni, Essent, Lampiris, Luminus) momenteel vragen voor vergelijkbaar energieaanbod.